ناصر چوبدار ماده ‌١٢٨ قانون آیین دادرسی کیفری لغو شود

استقلال وکیل و دادرسی عادلانه
ناصر چوبدار
: ماده ‌١٢٨ قانون آیین دادرسی کیفری لغو شود
قوانین فعلی درباره‌ی وکلا بیشتر نیازمند تکمیل است تا تغییر

یک وکیل دادگستری گفت: وکیل بازوی دوم اجرای عدالت محسوب می‌شودو با کمک‌های خود می‌تواند به قاضی درجهت یافتن حقیقت یاری برساند. این موضوعی است که باید به آن توجه بیشتری صورت گیرد.

ناصر چوبدار در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهارکرد: استقلال وکیل در یک جمله خلاصه می‌شود، وکیل درمقام دفاع از حقوق قانونی و شرعی موکل خود، صرف نظر از دیدگاه سیاسی، اجتماعی وفرهنگی در محاکم و سایر نهادهای ذیربط باید از استقلال کامل برخوردار باشد و بتوانداز حقوق موکل خود بدون داشتن دغدغه‌ای دفاع کند و هر عامل و عنصری که در این میان اجازه ندهد وکیل از حقوق قانونی و شهروندی موکل خود دفاع کند، استقلال وکیل را خدشه دار کرده است.

وی ادامه داد:‌ وکیل دادگستری اگر از مجرمی دفاع می‌کند، هدفش دفاع از جرم نیست، بلکه از حقوقی که قانون برای موکل در نظر گرفته،دفاع می‌کند و انتظار می‌رود در حین انجام این وظیفه مقدس استقلال کامل را داشته باشد و تحت نفوذ هیچ مرجع و دستگاهی از جمله قوه قضاییه یا حتی قوه مجریه قرارنگیرد و در این شرایط است که می‌توان گفت وکیل دارای استقلال در حین انجام وظیفه‌اش است.

این حقوقدان بیان کرد: متاسفانه برخی محاکم اصل رابر برائت قرار نمی‌دهند و به نحوی به متهم نگاه می‌کنند که گویا او از ابتدا محکوم است، در صورتی که اصل 37 قانون اساسی اصل را بر برائت افراد قرار داده است و بجاست این محاکم، در اجرای دقیق این اصل به جای اینکه اصل را بر محکومیت قرار دهند اصل رابر برائت قرار داده و به متهم از این دید نگاه کنند.

وی ادامه داد: زمانی که متهم در مقابل قاضی قرارمی‌گیرد، قاضی به دلیل اشراف بسیار زیادی که به قوانین دارد، حالت حاکمیت بر جلسه دادرسی حکمفرما می‌شود و اگر فردی به عنوان وکیل همراه متهم نباشد، به دلیل عدم آگاهی متهم از قوانین، ممکن است خود را ضعیف احساس کند و مطالبی را بیان کند که به ضررش باشد.

چوبدار خاطر نشان کرد: دغدغه‌های بسیار جدی برای وکلا وجود دارد و آنها به دلیل محدودیت‌هایی که در عمل دارند، دچار مشکل هستند و درقوانین این اشکالات وجود دارد که وکلاء برای اجرای وظیفه خطیر خود دچار ناراحتی هستند، قانونگذار بهتر است برای اجرای عدالت و برای اینکه وکیل بتواند بهتر عمل کند، ماده 128 قانون آیین دادرسی در امور کیفری را لغو کند تا وکیل بتواند در تمامی مراحل تحقیق در مراجع قضایی، انتظامی، امنیتی و اداری از ابتدا تا پایان دخالت داشته باشد و بتواند از موکل خود آزادانه دفاع کند. اما متاسفانه با وجود این ماده قانونی، همواره افراد جامعه که به عنوان متهم مقابل قاضی دادگاه قرار می‌گیرند،‌وکلای آنها حق دفاع از آنها را ندارند و اکثر حقوقدانان به این عقیده هستند که ماده128 قانون آیین دادرسی کیفری باید لغو شود، بنابراین اگر این ماده قانونی حذف واصلاحیه‌ای جایگزین آن کنند حقوق شهروندی و حقوق افراد جامعه بیشتر تامین خواهد شد.

این وکیل دادگستری عنوان کرد: طبق اصل 35 قانون اساسی تمامی افراد جامعه می‌توانند دارای وکیل باشند و سایر قوانین، وکیل را هم شان قاضی تلقی کرده‌اند ولی متاسفانه محاکم، همچنان از پذیرش وکیل به شکلی که قانونگذاردرنظر دارد، امتناع می‌کنند و به شکلی با وکیل برخورد می‌شود که گویی قصد وارد کردن خدشه به اجرای عدالت را دارد، بنابراین نیاز است که رییس قوه قضاییه طی بخشنامه‌های جدی به محاکم، قضات را با این مطالب بیشتر آشنا و ملزم کند که وکیل علاوه بر اینکه قوانین مخصوص به خود را دارد، هم تراز و هم‌ شان قاضی است و باید در همان منزلت به آن نگاه شود و امیدواریم مسئولان قوه قضاییه به این مساله توجه بیشتری کنند تا باعث رنجش بیشتر وکلا نشود.

چوبدار اظهار کرد: وکیل بازوی دوم عدالت وتحقق است و با کمک‌های خود، می‌تواند در کشف حقیقت به قاضی یاری برساند.

وی تصریح کرد: قوانینی را که مغایر قوانین فعلی باشد به تصویب نرسیده است،‌ اما لایحه جامع دیگری در مجلس مطرح است که مشخص نیست مجلس هشتم بتواند آن را بررسی کند یا خیر. قوانین فعلی وکلا آن مقدار که نیاز به تکمیل دارد، نیازی به تغییر ندارد.

این حقوقدان اظهار کرد: ‌دولت، مجلس و قوه قضاییه اقدامات بسیاری را می‌توانند در خصوص استقلال وکیل انجام دهند، مخصوصا قوه قضاییه ومجلس نقش تاثیر گذاری را به عهده دارند، و در تحقق ایده استقلال وکیل با تصویب قوانین مکمل می‌توانند موثر باشند، از جمله حذف ماده 187. باید اجازه دهند کانون وکلا که یک نهاد مدنی بیشتر از 70 ساله است به رشد و بالندگی خود ادامه دهد.

 


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/5420/ناصر-چوبدار-ماده-‌١٢٨-قانون-آیین-دادرسی-کیفری-لغو-شود/