نصب دوربین در مبادی خروجی محدوده طرح ترافیک

نصب دوربین در مبادی خروجی محدوده طرح ترافیک

نصب دوربین در مبادی خروجی محدوده طرح ترافیک 
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران از نصب دوربین در مبادی خروجی محدوده طرح ترافیک خبر داد و گفت: براساس طرح جدید باید زمان خروج حتما ثبت شود. 

به گزارش خبرنگار شهرنوشت، محسن پورسیدآقایی در  نشست خبری با بیان اینکه قطع به یقین هیچ گاه موردی وجود نداشته است که یک دستگاه داوطلبانه ابزار قدرت خود را در اختیار مردم قرار داده باشد، گفت: مهم ترین موضوع در این طرح این است که شهرداری از ابزار قدرت خود که همیشه برای تعامل با سایر سازمان ها استفاده می کرده، چشم پوشی می کند.
وی افزود: خارج از اشکالات کارشناسی طرح مورد نظر مهم ترین بحث این است که در این دوره می خواهیم بگوییم، از ابزارمان برای لابی و قدرت استفاده نمی کنیم. به باور ما این گونه ابزارها که در اختیار یک نهاد قرار می گیرد، باید ضابطه مند شود و مردم در مقابل امتیازها برابر باشند و استثناء هم باید براساس ضابطه و برای همه شفاف باشد.
معاون شهردار تهران با اشاره به تذکری به شهردار تهران مبنی بر اینکه مدیریت شهری با اجرای طرح ترافیک جدید تمام ابزار خود را از دست می دهد، عنوان کرد: آقای نجفی در پاسخ به این تذکر گفتند ما آمدیم که اتفاقا این ابزارها را برداریم و چنین قدرتی را وسیله رانت دادن قرار ندهیم.

استفاده 441 مرکز دولتی و خصوصی از طرح ترافیک
پورسید آقایی با بیان اینکه 441 مرکز اعم از مراکز دولتی، خصوصی، اصناف، ارگان ها و ... از شهرداری تهران طرح ترافیک می گرفتند، اذعان کرد: مردم باید بدانند اگر این ابزار را حفظ می کردیم، کمتر مورد سوال قرار می گرفتیم. اعتقاد ما این است که زمانی که از میان 4 میلیون خودرو پلاک تهران تنها به 100 هزار خودرو آرم طرح ترافیک تعلق می گیرد، این به آن معنا است که یا مجوزها باید برداشته شود یا آنکه باید کاملا شفاف و ضابطه مند شود.
وی در پاسخ به این سوال که در شهر تهران هزار و 500 دوربین طرح ترافیک داریم که برخی از آن ها آنالوگ هستند و قدرت محدودی در ثبت پلاک دارند و از سوی دیگر به گفته مدیر واحد صدور آرم سازمان ترافیک روزانه 80 هزار تخلف مربوط به پلاک مخدوش در محدوده طرح ترافیک ثبت می‌شود، در این شرایط چه ضمانت اجرایی برای اجرای درست طرح ترافیک جدید وجود دارد، بیان کرد: اولا آمار 80 هزار تخلف مربوط به پلاک مخدوش به هیچ عنوان صحیح نیست و به طور کلی روزانه حداکثر 14 هزار تخلف مربوط به ورود غیر مجاز به محدوده طرح ثبت می شود. ضمن اینکه آماری در خصوص تعداد پلاک های مخدوش وجود ندارد.
معاون شهردار تهران ادامه داد: سیستم پلاک خوان ما به گونه ای است که تمام 2 میلیون خودرویی که وارد محدوده زوج و فرد می شوند را ثبت می کند و قدرت پلاک خوانی دوربین های ما نامحدود است، البته در دوربین‌های قدیمی قدرت تشخیص پلاک تا حدی پایین بود که در حال حاضر به دنبال تقویت آنها هستیم.

ثبت اطلاعات ساکنان محدوده طرح ترافیک در سامانه جدید
پورسیدآقایی از نصب دوربین در مبادی خروجی محدوده طرح ترافیک خبر داد و گفت: براساس طرح جدید باید زمان خروج حتما ثبت شود. در حال حاضر در برخی از مسیرها دوربین خروجی نصب شده و برای مابقی نیز مناقصه برگزار کردیم و در آینده اقدامات مربوط به این بخش ها نیز انجام می شود.
وی با اشاره به نحوه بخورد با ساکنان محدوده طرح ترافیک عنوان کرد: همه ساکنان باید اطلاعات خود را در سامانه ای که تعریف می کنیم ثبت کنند و پس از آن  راستی آزمایی می‌کنیم، در عین حال پلاک هایی که در دوربین های خروجی ثبت شوند اما در دوربین های ورودی ثبت نشده باشند، به آن معنا است که این خودرو ازآن فرد ساکن در محدوده طرح است. ما به این افراد اجازه می دهیم تا ساعت 8:30 از محدوده طرح خارج شوند.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه طرح ترافیک مورد نظر شهرداری تهران برخلاف عدالت اجتماعی است و تنها به افراد ثروتمند اجازه ورود به طرح را می دهد، تصریح کرد: در حال حاضر هم هر فرد که بخواهد وارد طرح شود و پول هم داشته باشد، وارد محدوده می شود. این اقدام نیز از دو مسیر خرید روزانه طرح 40 هزار تومانی یا پرداخت جریمه اتفاق می افتد.

 طرح ما می گوید هرکس می خواهد وارد محدوده طرح شود
پورسیدآقایی با بیان اینکه در سال گذشته خرید طرح ترافیک روزانه جز دو روز هیچگاه به سقف خود نرسید، گفت: طرح فعلی به گونه ای است که ما 100 هزار نفر را انتخاب می کنیم و به مبلغ 8 هزار تومان به آنها طرح می فروشیم. 23 هزار نفر دیگر نیز طرح روزانه را به مبلغ 40 هزارتومان خریداری می کنند که به نظر ما اتفاقا این بی عدالتی است.
وی ادامه داد: طرح ما می گوید هرکس می خواهد وارد محدوده طرح شود، هزینه اش را پرداخت کند اما معنی ندارد یکی 8 هزار تومان و دیگری 40 هزار تومان پرداخت کند.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه در طرح جدید نیز سقف فروش طرح تا 118 هزار تا پیش بینی شده است، اظهار کرد: در مصوبه قانونی شورای ترافیک شهر و شورای اسلامی شهر تهران سقف تعیین خواهیم کرد و پیشنهاد ما این است که در هیچ ماهی حق ندارد، نسبت به ماه مشابه سال 1396 افزایش ورودی به طرح داشته باشد.

 کاهش 30درصدی مجوز سالیانه در طرح جدید
پورسید آقایی با تاکید بر اینکه مطالعات نشان می دهد که در طرح جدید ما هیچگاه به سقف فروش طرح ترافیک نخواهیم رسید، گفت: در حال حاضر کل تقاضا در شهر تهران برای خرید طرح روزانه به طور متوسط 15 هزار تا است، پیش بینی ما این است که این تعداد به دلیل توسعه تاکسی های اینترنتی به 25 هزارتا افزایش پیدا کند که این تعداد ماشین اگر در ساعات اوج ترافیک صبح و عصر وارد محدوده شوند، باید 36هزار تومان پرداخت کند.
وی ادامه داد: پیش بینی ما این است که با اجرای طرح جدید از 100 هزار نفری که مجوز سالیانه می گرفتند، قطع به یقین 30 درصد کاهش خواهیم داشت، چراکه همه سازمان ها و نهادها حاضر نیستند برای هر خودرو سالی 8 میلیون تومان پرداخت کنند. ضمن اینکه پیش بینی می کنیم در ساعات اوج ترافیک 20 درصد کاهش سفر داشته باشیم البته این به معنی کاهش مجموعه سفر ها نیست بلکه به آن معنا است که زمان سفر به ساعات غیر ترافیک منتقل می شود.
پورسید آقایی با اشاره به اینکه در محدوده زوج و فرد به دلیل اینکه هر خودرو می تواند در هفته سه روز به صورت رایگان وارد این محدوده شود، به همین علت از این فرصت استفاده کند، گفت: در طرح جدید ورود به محدوده زوج و فرد در هیچ روزی از هفته رایگان نیست و افراد با تنظیم ساعت تردد خود در این محدوده می‌‌توانند بین 3 تا 12 هزار تومان عوارض پرداخت کنند، بنابراین در محدوده زوج و فرد نیز تردد کاهش می یابد.

 با اجرای طرح جدید ترافیک بیشتر نخواهد شد
وی با بیان اینکه طبق مصوبه شورای عالی ترافیک با اجرای طرح جدید، ترافیک نسبت به وضعیت موجود، بیشتر نخواهد شد، اظهار کرد: برآورد ما این است که با اجرای این طرح شاهد کاهش 20 درصدی ترافیک باشیم.
معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران افزود: طبق پیش بینی ها با اجرای طرح جدید ترافیک 10هزار تقاضا در عموم مردم برای ورود به این طرح افزایش و 30 هزار تقاضا در مورد افرادی که به صورت ثابت از این طرح استفاده می کردند، کاهش می یابد. همچنین تردد  15 هزار خودرو در ساعات پیک ترافیک صبح نیز  کاهش خواهد یافت.
وی ادامه داد: در هیچ جای دنیا این طور نیست که منطقه ترافیکی وضع شده و یک سال جلوتر به عده‌ای خاص فروخته ‌شود، بلکه در منطقه ترافیکی هر کشور ضوابط عمومی برای حضور در محدوده ترافیکی وضع می شود.
پورسیدآقایی در مورد طرح ترافیک اقشار خاص نیز گفت: می توان  برای اقشار خاص مانند جانبازان، بیماران خاص و خبرنگاران نیز در مصوبه ضریب تعریف کرد.

طرح از 15 فروردین اجرایی می شود
وی با اشاره به ناعدالتی در اعطای طرح ترافیک در بین دستگاه‌های مختلف، عنوان کرد: شهرداری تهران در سال های گذشته بر مبنای نامعلومی به هر یک از ارگان ها تعداد متغیری طرح ترافیک واگذار می کرد که بیشتر در اختیار مدیران قرار می گرفت، این کار از لحاظ شرعی، قانونی و عرفی درست نیست؛ ما می‌خواهیم برای یکبار هم که شده شرایط را ضابطه‌مند کنیم تا تمام اقشار بتوانند از آن بهره‌مند شوند.
معاون شهردار تهران با اشاره به اینکه کلیات طرح ترافیک جدید مورد تایید شورای عالی ترافیک، شورای اسلامی شهر تهران، پلیس راهور و وزارت کشور قرار گرفته است، گفت: شورای اسلامی شهر تهران درمورد نرخ  پایه و کم و زیاد شدن آن تصمیم گیری خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد:  ممکن است در 3 ماهه اول اجرای طرح جدید ترافیک با توجه به بار روانی شاهد افزایش تقاضای ورود به این محدوده باشیم، اما با توجه به اینکه طرح از 15 فروردین اجرایی می شود و در این موقع از سال بحث آلودگی و ترافیک چندان مطرح نیست، می توان پیش بینی کرد که این موضوع در زمان ترافیک جاده شهر جا افتاده باشد

 

افندی زاده در نشست خبری:
38 سال است که طرح ترافیک اجرا می شود/ هیچ تغییری در محدوده های طرح جدید اعمال نمی شود
 قائم مقام معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران گفت:در طرح جدید هیچ تغییری در محدوده ها اعمال نمی شود و فقط در نحوه ورود وسایل نقلیه و میزان پرداخت آن بحث شده است.
به گزارش خبرنگار شهرنوشت، اسماعیل افندی زاده در نشست خبری پیرامون طرح جدید ترافیک عنوان کرد: حدود 3 ماه است که تیم حمل و نقل و ترافیک و شهرداری روی این طرح کار می کنند و نتایج آن به صورت پیشنهاد به شورای شهر مطرح شده است که امروز جزئیات این طرح را تشریح خواهم کرد.
وی با بیان اینکه حدود 38 سال است که طرح ترافیک فعلی اجرا می شود، افزود: ما مطالعاتی را روی سایر شهرهای جهان انجام دادیم تا از تجربیات آنها در استفاده از طرح های ترافیک بهره ببریم. این طرح اهدافی از جمله کاهش ترافیک و افزایش کارایی معابر در محدوده طرح، بهبود شاخص های ترافیکی، کاهش حجم آلاینده های منتشر شده در سطح محدوده ها، افزایش بهره وری سیستم حمل و نقل همگانی در شهر و ... را دنبال می کند. از آبان ماه سال 58 طرح ترافیک در تهران آغاز شده است. در سال 59 اجرای این طرح به صبح تا بعدازظهر توسعه پیدا کرد و در سال 84 محدوده زوج و فرد اجرا شد.
قائم مقام معاونت حمل و نقل و ترافیک با اشاره به اینکه چندین شهر دنیا از طرح ترافیک استفاده می کنند، ادامه داد: از جمله سنگاپور که از سال 1975 تا 1988 این طرح را اجرا کرد که نتایج عمده آن افزایش سرعت تردد وسایل حمل و نقل عمومی، افزایش حدود 28 درصدی سرعت تردد و افزایش عدالت اجتماعی و انتقال از حمل و نقل خصوصی به حمل و نقل عمومی بوده است.

استفاده از تجربیات سایر کشورها در اجرای طرح ترافیک جدید پایتخت
وی با اشاره به اینکه در استکهلم و سوئد هم از این طرح استفاده می شود، خاطر نشان کرد: در این کشورها نتایج آن توسعه حمل و نقل عمومی و کاهش آلاینده ها و همچنین کاهش حدود 33 درصدی زمان تاخیر در ساعات اوح ترافیک بوده است. لندن نیز از دیگر شهرها است که از سال 2003 تا 2012 تحت عنوان محدوده ترافیک عمل کرد و عوارض را به صورت روزانه دریافت می کرد. نتایج آن هم افزایش حدود 33 درصد اتوبوس ها در سال 2004 و همچنین افزایش مطلوبیت نسبت به این وسیله حمل و نقل عمومی بود. همچنین میلان و  اسلو نیز از دیگر شهرهایی هستند که این طرح را اجرا کرده و با این اقدام به سمت کاهش آلاینده ها رفتند.
وی درباره نتایج عمده و کلیدی که می توان از تجربیات سایر کشورها در اجرای طرح ترافیک اخذ کرد، تصریح کرد: در این محدوده ها به سمت توسعه کمی و کیفی حمل و نقل عمومی و بهره وری این سیستم رفتیم. همچنین سعی شده است، بحث هم پیمایی در اجرای این طرح صورت گیرد و با اقدامات بازدارنده افزایش هزینه استفاده از خودروهای شخصی کاهش یابد.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران با اشاره به رویکردهای اخذ عوارض براساس تجارب جهانی اظهار کرد: روش های مرسوم در شهرهای مختلف شامل اخذ عوارض ثابت در تمام روز، اخذ عوارض متغیر براساس ساعت اوج و ... اوج در روزهای هفته، ریال اخذ عوارض متغیر براساس استانداردهای آلایندگی وسایل نقلیه بود که ما سعی کردیم در این طرح مورد دوم و سوم را مطرح کنیم.

در طرح جدید تنها در ورود وسایل نقلیه و میزان پرداخت تغییر ایجاد شده است
وی با تشریح مشخصات محدوده طرح ترافیک به مشکلات طرح فعلی پرداخت و گفت: عدم رعایت عدالت اجتماعی، افزایش سرانه استفاده از موتورسیکلت، کاهش سطح امنیت محلی، ایجاد شغل های کاذب موتورسیکلت محور، تمایل به خروج کاربری های اداری و تجاری به خارج از محدوده ها، افزایش تخلفات به منظور ورود به محدوده طرح و افزایش سرانه مالکیت خودروی شخصی به واسطه محدوده زوج یا فرد از مشکلات عمده طرح فعلی ترافیک است.
افندی زاده بیان اینکه در طرح جدید هیچ تغییری در محدوده ها اعمال نمی شود و فقط در نحوه ورود وسایل نقلیه و میزان پرداخت آن بحث شده است، خاطرنشان کرد: از جمله مزایای طرح جدید سعی در عدالت اجتماعی است یعنی امکان دسترسی همه مردم متناسب با نیازشان به این محدوده وجود داشته باشد. انعطاف پذیری طرح در اخذ عوارض مختلف تردد جهت اعمال سیاست های مدیریت پویای حمل و نقل شهری، ایجاد بستر مناسب جهت اعمال قیمت گذاری در ارائه تسهیلات حمل و نقل، کاهش تحلفات ناشی از ورود به محدوده طرح به دلیل دسترسی عموم مردم به اخذ مجوز ورود و کاهش ضرورت استفاده از موتورسیکلت در سطح معابر شهر از جمله این مزایاست.

 قابلیت تغییر نرخ براساس موقعیت مکانی و زمانی
وی تصریح کرد: قابلیت تغییر نرخ براساس موقعیت مکانی و زمانی، قابلیت اجرای طرح در 2 یا چند محدوده و امکان توسعه محدوده ها با توجه به سیاست ها و شرایط ترافیکی و آلایندگی در آینده، ایجاد ابزار مدیریت تقاضا در حمل و نقل شهری، ایجاد امکان اعمال سیاست های مدیریت ترافیکی و آلایندگی در طول روزهای سال، محاسبه عوارض روزانه طرح براساس انواع شاخص ها، کنترل عوارض روزانه متناسب با سطح سرویس و غیره از جمله قابلیت های طرح جدید است.
افندی زاده با بیان اینکه اجرای این طرح به نفع مردم است، گفت: براساس فرمولی که هنوز به تایید شورای شهر نرسیده حداقل پرداختی مردم در محدوده سبز یا طرح ترافیک 9 هزار و 600 تومان است که اگر در 226 روز که این طرح اجرا می‌شود، ضرب کنیم حدود دو میلیون و 169 هزار تومان می‌شود. این در حالی است که حداکثر پرداختی مردم در محدوده سبز براساس ضرایب 36 هزار تومان است که در حال حاضر آرم طرح ترافیک 40 هزار تومان است. همچنین حداقل پرداختی در محدوده زوج و فرد یا آبی را 3 هزار و 200 تومان اعلام کرد و حداکثر 12 هزار تومان خواهد بود.
قائم مقام معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران ادامه داد: نتایج مهم در اجرای طرح جدید شامل مدیریت میزان تردد، مدیریت زمان تردد، کنترل میزان آلایندگی ها (تشویق مردم به استفاده از خودروهای با آلایندگی پایین)، مدیریت قیمت گذاری برای معابر داخل محدوده ها و مدیریت براساس استفاده از انواع کاربری ها است.
افندی زاده با اشاره به سایر نکات طرح جدید عنوان کرد: طرح جدید از ساعت 6:30 صبح لغایت 19 عصر است و در روزهای تعطیلی رسمی و روزهای پنج شنبه طرح اجرا نمی شود. تردد وسایل نقلیه متعلق به ساکنین محدوده های زون یک (طرح ترافیک – سبز) و زون دو (زوج و فرد – آبی) تا ساعت 8:30 صبح و خروج آنها از محدوده ها مجاز خواهد بود.